SLUŽBENI REZULTATI 2022.

Međunarodno ocjenjivanje vina, Štrigova 2022.

Početkom tjedna u kuriji Terbotz u Železnoj Gori održano je 6. Međunarodno ocjenjivanje vina, Štrigova 2022. Organizator ocjenjivanja bila je Općina Štrigova u suorganizaciji Društva vinogradara i vinara Međimurja “Hortus Croatiae“, Štrigova, Međimurske županije te Ministarstva poljoprivrede; Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. Pod predsjedavanjem Dr. sc. Ivane Alpeza ocjenjivači su ocijenili 217 uzoraka koji su pristigli iz svih dijelova Republike Hrvatske te Republike Slovenije.

Šampion kvalitete u kategoriji predikatnih vina je:
Rajnski rizling, izborna berba prosušenih bobica iz 2019. godine, Vinogradarstva i podrumarstva Branimira Jakopića iz Železne Gore (Štrigova) sa osvojena 93 boda.

Šampion kvalitete u kategoriji bijelih vina je:
Šipon iz 2016. godine Stanka Pesrla iz Miklavža pri Ormožu (R. Slovenija) sa osvojenih 90 bodova.

Šampion kvalitete u kategoriji „Pušipel“ je:
Pušipel Mađerka iz 2021. godine Vinarije Cmrečnjak iz Sv. Urbana (Štrigova) sa osvojenih 89 bodova.

Šampion kvalitete u kategoriji crnih vina je:
Cabernet sauvignon iz 2020. godine Horvat univerzala d.o.o., Vinarske opreme Varaždin iz Varaždina sa osvojenih 87 bodova.

Šampion kvalitete u kategoriji pjenušavih vina je:
Pjenušac „Urban white“ sorte pušipel Vinarije Štampar iz Sv. Urbana sa osvojenih 86 bodova.

„Nagradu Franjo Lebar“ za najbolji Sauvignon dobiva:
Sauvignon iz 2021. godine Izletišta „Vinske kuće Hažić“ iz Jurovčaka (Sv. Martin na Muri) sa osvojenih 90 bodova.

I ove godine su vina ocjenjivali vrsni ocjenjivači:
Izv. prof. dr. sc. Darko Preiner, Dr. sc. Ivana Puhelek, Goran Marmilić, dipl. ing. agr., Marijan Čižmešija, dipl. ing. agr., Nataša Puhelek Puština, dipl. ing. agr., Andreja Brglez, univ. dipl. inž., Aleksandar Brodski, dipl. ing. agr., Jasminka Šaško, dipl. ing. agr., Zdenko Ivanković, dipl. ing. agr., Željko Gregorić, dipl. ing. agr., Miroslav Matovinović, dipl. ing. agr.

Dodjela diploma i odličja šampionskim vinima biti će upriličena 13. svibnja 2022. godine (petak) na otvorenju manifestacije Urbanovo u Domu kulture u Štrigovi.

 

REZULTATI – PDF

 

 

 

………….

Na Međunarodnom ocjenjivanju vina u Štrigovi 217 vrsnih vina iz Hrvatske i Slovenije

 

U prekrasnom zdanju kurije Terbotz 3. svibnja započelo je 6. Međunarodno ocjenjivanje vina, Štrigova 2022. Organizator ocjenjivanja je Općina Štrigova u suorganizaciji Društva vinogradara i vinara Međimurja “Hortus Croatiae“, Štrigova, Međimurske županije te Ministarstva poljoprivrede; Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. Po šesti put pod predsjedavanjem dr. sc. Ivane Alpeza ocjenjivači ocjenjuju uzorke koji se natječu u dvije grupe gdje će se i dodijeliti 6 šampiona.

– „Šampione dodjeljujemo u grupi „A“ vina sorte pušipel, moslavac, furmint, šipon i to šampiona kvalitete za vina redovite berbe te šampiona kvalitete vina predikatnih berbi. Proizvođači koji su na ocjenjivanje prijavili vina u grupi „B“ – vina ostalih sorti mogu se nadati šampionu kvalitete za vina redovitih berbi te vina predikatnih berbi. Ove godine dodjeljujemo također šampiona kvalitete za pjenušava te crna vina. Ono zbog čega smo ove godine posebno ponosni to je „Nagrada Franjo Lebar“ koja će se dodijeliti najboljem sauvignonu“ – rekao je Matej Ščavničar, koordinator ocjenjivanja vina te nastavlja:

Na ocjenjivanje vina pristiglo je 217 uzoraka iz Hrvatske i Slovenije. Svaki proizvođač dobit će uz diplomu i kompletnu ANALIZU vina FTIR metodom koju je besplatno napravio Horvat Željko i tvrtka HORVAT UNIVERZAL d.o.o. iz Varaždina.

Predsjednica Općinskog vijeća Općine Štrigova Blaženka Heric naglasila je kako sretna što se po šesti put održava Međunarodno ocjenjivanje vina.

– Raduje me što se ocjenjivanje vina održava po šesti put u našoj općini, a još više me raduje što nam svake godine dolazi sve više novih proizvođača i time dokazuju kvalitetu i ozbiljnost našeg ocjenjivanja vina. Želim vam dobar rad i odaberite od najboljeg najbolje. – rekla je Blaženka Heric.

Ove godine najbolje od najboljeg bira sljedeća ocjenjivačka komisija:
izv. prof. dr. sc. Darko Preiner, dr. sc. Ivana Puhelek, Goran Marmilić, dipl. ing. agr., Marijan Čižmešija, dipl. ing. agr., Nataša Puhelek Puština, dipl. ing. agr., Andreja Brglez, univ. dipl. inž., Aleksandar Brodski, dipl. ing. agr., Jasminka Šaško, dipl. ing. agr., Zdenko Ivanković, dipl. ing. agr., Željko Gregorić, dipl. ing. agr., Miroslav Matovinović, dipl. ing. agr.

Dodjela diploma i odličja šampionskim vinima biti će upriličena 13. svibnja 2022. godine (petak) na otvorenju manifestacije Urbanovo u Domu kulture u Štrigovi.
;

………….

[POZIV] Međunarodno ocjenjivanje vina Štrigova 2022.

 

Dragi prijatelji vinari, 

pozivamo Vas na „MEĐUNARODNO OCJENJIVANJE VINA, ŠTRIGOVA 2022.“ koje će se održati 3. i 4. svibnja 2022. godine u kuriji Terbotz, Železna Gora 113, 40 312 Štrigova. 

 

 

Organizatori ocjenjivanja vina su: Općina Štrigova i Društvo vinogradara i vinara Međimurja “Hortus Croatiae” iz Štrigove. 

Suorganizatori ocjenjivanja su: Međimurska županija, Ministarstvo poljoprivrede; Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. 

Na ocjenjivanje vina mogu se prijaviti proizvođači vina (mirna i pjenušava vina) koji će se natjecati u dvije grupe: 

– grupa A) vina proizvedena od sorte Moslavac (Pušipel) – Šipon – Furmint, 

– grupa B) vina svih drugih sorata. 

Proizvođači koji prijavljuju svoja vina za ocjenjivanje moraju proizvoditi vino sukladno zakonskim propisima države u kojoj proizvode. 

Pravilnik te prijavnicu za sudjelovanje na ocjenjivanju dostavljamo u prilogu ovog poziva. 

Prijavnice molimo dostaviti putem elektroničke pošte na adresu ocjenjivanje.strigova@gmail.com ili priložiti prilikom predaje uzoraka. 

 

 Prikupljanje uzoraka obavljat će se u 

utorak 19. travnja 2022. od 18:00 do 20:00 sati
srijedu 20. travnja 2022. od 11:00 do 13:00 sati
u kuriji TERBOTZ, Železna Gora 113, 40 312 Štrigova. 

 

(Uzorci se mogu poslati i poštom na adresu: Općina Štrigova, Štrigova 31, 40312 Štrigova, Republika Hrvatska, najkasnije do 22. travnja 2022. u tom slučaju je OBAVEZNO poslati prijavnicu na e-mail) 

Kotizacija za svaki prijavni uzorak iznosi 100 kn ili 15 €. 

 

Ocjenjivanje vina provodi peteročlana komisija koju čine: 4 člana iz HR i 1 član iz SLO prema međunarodnoj metodi 100 pozitivnih bodova, sukladno prijedlogu Međunarodnog ureda za lozu i vino u Parizu (Office Internationale de lavigne et du vin – OIV). 

Na osnovu postignutog broja bodova, vina iz svake grupe (grupa A i grupa B) dobivaju slijedeća odličja: 

1. VELIKA ZLATNA DIPLOMA za vina koja postignu od 90-100 bodova, 

2. ZLATNA DIPLOMA za vina koja postignu od 85 – 89,99 bodova, 

3. SREBRNA DIPLOMA za vina koja postignu od 80 – 84,99 bodova, 

4. BRONČANA DIPLOMA za vina koja postignu od 75 – 79,99 bodova, 

5. PRIZNANJE ZA SUDJELOVANJE za vina koja postignu 61 – 74,99 bodova. 

Vina koja će biti ocijenjena ocjenom nižom od 61,00 bodova smatraju se odbačenim uz napomenu na ocjenjivačkom listiću i ne unose se u katalog festivala. 

Diplome i priznanja biti će dodijeljena na otvorenju festivala URBANOVO 2022., koje će se održati 13.,14. i 15. svibnja 2022. godine u Domu kulture u Štrigovi. (više www.urbanovo.hr) 

Organizator dodjeljuje posebno odličje ŠAMPION KVALITETE u kategoriji vina redovitih berbi i ŠAMPION KVALITETE u kategoriji vina predikatnih berbi, za svaku od grupa. U slučaju prijavljenih više od 5 uzoraka za pjenušava i crvena vina, organizator će dodijeliti odličje ŠAMPION KVALITETE u toj podgrupi. 

Za vina koja na ocjenjivanju osvoje odličje ŠAMPION KVALITETE organizator može dozvoliti na zahtjev nagrađenog proizvođača vina naljepnicu za bocu s oznakom manifestacije u zlatotisku u količinama koje nagrađeni proizvođač dokaže da može staviti u promet. 

U sklopu Međunarodnog ocjenjivanja vina održat će se i 1. nacionalno ocjenjivanje vina sorte Sauvignon. Najbolje ocjenjenom Sauvignonu organizatori dodjeljuju posebno odličje „Nagrada Franjo Lebar“ u čast jednom od doajena hrvatskog kontinentalnog vinarstva koji se nedvojbeno može zvati pionirom Sauvignona u Hrvatskoj. 

Zahvaljujući tvrtki Horvat univerzal d.o.o. iz Varaždinu i njezinom vlasniku g. Željku Horvatu svaki proizvođač koji je poslao svoje vino na ocjenjivanje dobit će besplatnu kompletnu analizu vina FTIR metodom. 

U slučaju bilo kakvih pitanja, stojimo na raspolaganju: (ocjenjivanje.strigova@gmail.com ili + 385 99 505 1636) 

 

ORGANIZATORI:
Općina Štrigova i Društvo vinogradara i vinara Međimurja “Hortus Croatiae”

 

Poziv – Word ili PDF

Pravilnik – Word ili PDF

Prijavnica – Word ili PDF

Korištenjem stranice urbanovo.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Pravila privatnosti