[ SLUŽBENI REZULTATI 2024.]

Međunarodno ocjenjivanje vina, Štrigova 2024.

Proteklog tjedna u restoranu Terbotz u Železnoj Gori održano je 8. Međunarodno ocjenjivanje vina, Štrigova 2024. Organizator ocjenjivanja bila je Općina Štrigova u suorganizaciji Društva vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“, Štrigova te Međimurske županije. Pod predsjedavanjem dr. sc. Ivane Alpeza ocjenjivači su ocijenili dvjestotinjak uzoraka pristiglih na ocjenjivanje.

 

Šampion ocjenjivanja (najbolje ocijenjeno vino) je:
Rizling rajnski, izborna berba iz 2019. godine iz Vinogradarstva i podrumarstva Branimir Jakopić iz Železne Gore s osvojena 93 boda.

Šampion kvalitete u kategoriji pjenušavih vina je:
“Estate Selection” Sauvignon blanc sparkling wine iz vinarije Puklavec Family Wines d.o.o. iz Ormoža (Slovenija) s osvojenih 91 bod.

Šampion kvalitete u kategoriji bijelih mirnih vina je:
Chardonnay barrique iz 2022. godine vinarije Cmrečnjak iz Svetog Urbana s osvojenih 89 bodova.

Šampion kvalitete u kategoriji mirnih vina „Pušipel“ je:
Pušipel classic iz 2023. godine vinarije Cmrečnjak iz Svetog Urbana s osvojenih 88 bodova.

Šampion kvalitete u kategoriji crnih mirnih vina je:
Pinot crni iz 2019. godine iz vinarije Preiner vina iz Svetog Urbana s osvojenih 88 bodova.

 „Nagradu Franjo Lebar“ za najbolji Sauvignon dobiva:
Sauvignon iz 2023. godine vinarije Žnidarić iz Marije Gorice s osvojenih 88 bodova.

 

„Prošlogodišnja proizvodnja vinogradarska godina mnoge je suočila s problemima radi kojih je bilo i problema s kakvoćom grožđa.

Međutim, proizvođači koji sudjeluju na Urbanovu i kojih je svake godine sve više pokazali su kako su znanjem dorasli “škakljivim godinama” i kako znaju pravovremeno primijeniti naučena znanja i u vinogradu i u podrumima. Neznatan broj uzoraka manje nego prošle godine sigurno je posljedica i kompleksne godine, ali i selekcije uzoraka koju sami proizvođači odrade prije izložbe. Zadovoljstva na licima ocjenjivača nije manjkalo, uistinu smo imali značajan broj vrsnih vina u svim kategorijama i sortama, tehnologijama i zrelosti.

U izboru najboljih uzoraka u pojedinim kategorijama morali smo posegnuti i za dodatnim stručnim alatima pripetavanja, odnosno korištenja apsolutnih vrijednosti svih dodijeljenih bodova pojedinom uzorku. Tako smo između dva ili više uzoraka s istim rezultatom ocjenjivanja (srednja vrijednost medijan) za šampiona birali onaj uzorak koji je postigao najveći apsolutan zbroj svih bodova, što se pokazalo kao izvrstan alat za potvrđivanje najboljeg u potrebi takozvanog “pripetavanja”.

Iako su brojni i različiti putevi kojima se stiže do kupaca, ovakvim sudjelovanjem i odazivom profesionalnom enološkom ocjenjivanju, vinari potvrđuju kako struka i znanje kreiraju kakvoću, a potom i educiraju potrošače o stručnim referencama definiranja dobrog vina. Svake godine stasaju novi potrošači i zato je potreba za prijenosom znanja konstanta, baš kao i potreba učenja i razumijevanja svih čimbenika koji sudjeluju u stvaranju kakvoće.“  – rekla je Ivana Alepza.

 

Ove godine na Međunarodnom ocjenjivanju vina ocjenjivačku komisiju činili su:

izv. prof. dr. sc. Darko Preiner, Marijan Čižmešija, dipl. ing. agr., David Štampar, mag. ing. agr., Željko Gregorić, dipl. ing. agr., Miroslav Matovinović, dipl. ing. agr., Ivna Linke, dipl. ing. agr., Jasminka Šaško, dipl. ing. agr., Andreja Jerebic Erjavec, univ. dipl. inž., Miodrag Hruškar, dipl. ing. agr., Mladen Forko, dipl. ing. agr.

Dodjela diploma i odličja šampionskim vinima biti će upriličena 17. svibnja 2024. godine (petak) na otvorenju manifestacije Urbanovo u Domu kulture u Štrigovi.

 

Sve rezultate možete pogledati ovdje (PDF).

 

 

[POZIV] Međunarodno ocjenjivanje vina Štrigova 2024.

 

Dragi prijatelji vinari, 

pozivamo Vas na „MEĐUNARODNO OCJENJIVANJE VINA, ŠTRIGOVA 2024.“ koje će se održati 3. i 4. svibnja 2024. godine u restoranu Terbotz, Železna Gora 113, 40312 Štrigova.

 

Organizator ocjenjivanja vina je: Općina Štrigova

Suorganizatori ocjenjivanja su: Društvo vinogradara i vinara Međimurja “Hortus Croatiae” iz Štrigove te Međimurska županija

Na ocjenjivanje vina mogu se prijaviti proizvođači vina (mirna i pjenušava vina) koji će se natjecati u dvije grupe:

  • grupa A) vina proizvedena od sorte Moslavac (Pušipel) – Šipon – Furmint,
  • grupa B) vina svih drugih sorata.

Proizvođači koji prijavljuju svoja vina za ocjenjivanje moraju proizvoditi vino sukladno zakonskim propisima države u kojoj proizvode.

Pravilnik te prijavnicu za sudjelovanje na ocjenjivanju dostavljamo u prilogu ovog poziva.

Prijavnice molimo dostaviti putem elektroničke pošte na adresu ocjenjivanjevina.strigova@gmail.com ili priložiti prilikom predaje uzoraka.

 

 Prikupljanje uzoraka obavljat će se u 

utorak 23. travnja 2024. od 18:00 do 20:00 sati
srijedu 24. travnja 2024. od 11:00 do 13:00 sati
u restoranu TERBOTZ, Železna Gora 113, 40 312 Štrigova. 

 

(Uzorci se mogu poslati i poštom na adresu: Općina Štrigova, Štrigova 31, 40312 Štrigova, Republika Hrvatska, najkasnije do 19. travnja 2024. u tom slučaju je OBAVEZNO poslati prijavnicu na e-mail) 

Kotizacija za svaki prijavni uzorak iznosi 20 €. 

 

Ocjenjivanje vina provodi peteročlana komisija koju čine: 4 člana iz HR i 1 član iz SLO prema međunarodnoj metodi 100 pozitivnih bodova, sukladno prijedlogu Međunarodnog ureda za lozu i vino u Parizu (Office Internationale de lavigne et du vin – OIV).

Na osnovu postignutog broja bodova, vina iz svake grupe (grupa A i grupa B) dobivaju slijedeća odličja:

  1. VELIKA ZLATNA DIPLOMAza vina koja postignu od 90-100 bodova,
  2. ZLATNA DIPLOMAza vina koja postignu od 85 – 89,99 bodova,
  3. SREBRNA DIPLOMAza vina koja postignu od 80 – 84,99 bodova,
  4. BRONČANA DIPLOMAza vina koja postignu od 75 – 79,99 bodova,
  5. PRIZNANJE ZA SUDJELOVANJE za vina koja postignu 61 – 74,99 bodova.

Vina koja će biti ocijenjena ocjenom nižom od 61,00 bodova smatraju se odbačenim uz napomenu na ocjenjivačkom listiću i ne unose se u katalog festivala.

Diplome i priznanja biti će dodijeljena na otvorenju FESTIVALA PUŠIPEL – URBANOVO 2024., koje će se održati 17.,18. i 19. svibnja 2024. godine u Domu kulture u Štrigovi. (više www.urbanovo.hr)

Organizator dodjeljuje posebno odličje ŠAMPION KVALITETE  u kategoriji vina redovitih berbi i ŠAMPION KVALITETEu kategoriji vina predikatnih berbi, za svaku od grupa. U slučaju prijavljenih više od 8 uzoraka za pjenušava, ružičasta i crvena vina, organizator će dodijeliti odličje ŠAMPION KVALITETE u toj podgrupi.

U sklopu Međunarodnog ocjenjivanja vina održat će se i 3. nacionalno ocjenjivanje vina sorte Sauvignon. Najbolje ocjenjenom Sauvignonu organizatori dodjeljuju posebno odličje „Nagrada Franjo Lebar“ u čast jednom od doajena hrvatskog kontinentalnog vinarstva koji se nedvojbeno može zvati pionirom Sauvignona u Hrvatskoj.

 

Zahvaljujući tvrtki Horvat univerzal d.o.o. iz Varaždinu i njezinom vlasniku g. Željku Horvatu svaki proizvođač koji je poslao svoje vino na ocjenjivanje dobit će besplatnu kompletnu analizu vina FTIR metodom.

U slučaju bilo kakvih pitanja, stojimo na raspolaganju:
(ocjenjivanjevina.strigova@gmail.com ili + 385 99 505 1636)

 

ORGANIZATORI:
Općina Štrigova i Društvo vinogradara i vinara Međimurja “Hortus Croatiae”

 

Poziv – Word ili PDF

Pravilnik – Word ili PDF

Prijavnica – Word ili PDF

Korištenjem stranice urbanovo.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Pravila privatnosti