Natrag

[POZIV] Međunarodno ocjenjivanje vina Štrigova 2024.

[POZIV] Međunarodno ocjenjivanje vina Štrigova 2024.

 

Dragi prijatelji vinari, 

pozivamo Vas na „MEĐUNARODNO OCJENJIVANJE VINA, ŠTRIGOVA 2024.“ koje će se održati 3. i 4. svibnja 2024. godine u restoranu Terbotz, Železna Gora 113, 40312 Štrigova.

 

Organizator ocjenjivanja vina je: Općina Štrigova

Suorganizatori ocjenjivanja su: Društvo vinogradara i vinara Međimurja “Hortus Croatiae” iz Štrigove te Međimurska županija

Na ocjenjivanje vina mogu se prijaviti proizvođači vina (mirna i pjenušava vina) koji će se natjecati u dvije grupe:

  • grupa A) vina proizvedena od sorte Moslavac (Pušipel) – Šipon – Furmint,
  • grupa B) vina svih drugih sorata.

Proizvođači koji prijavljuju svoja vina za ocjenjivanje moraju proizvoditi vino sukladno zakonskim propisima države u kojoj proizvode.

Pravilnik te prijavnicu za sudjelovanje na ocjenjivanju dostavljamo u prilogu ovog poziva.

Prijavnice molimo dostaviti putem elektroničke pošte na adresu ocjenjivanjevina.strigova@gmail.com ili priložiti prilikom predaje uzoraka.

 

 Prikupljanje uzoraka obavljat će se u 

utorak 23. travnja 2024. od 18:00 do 20:00 sati
srijedu 24. travnja 2024. od 11:00 do 13:00 sati
u restoranu TERBOTZ, Železna Gora 113, 40 312 Štrigova. 

 

(Uzorci se mogu poslati i poštom na adresu: Općina Štrigova, Štrigova 31, 40312 Štrigova, Republika Hrvatska, najkasnije do 19. travnja 2024. u tom slučaju je OBAVEZNO poslati prijavnicu na e-mail) 

Kotizacija za svaki prijavni uzorak iznosi 20 €. 

 

Ocjenjivanje vina provodi peteročlana komisija koju čine: 4 člana iz HR i 1 član iz SLO prema međunarodnoj metodi 100 pozitivnih bodova, sukladno prijedlogu Međunarodnog ureda za lozu i vino u Parizu (Office Internationale de lavigne et du vin – OIV).

Na osnovu postignutog broja bodova, vina iz svake grupe (grupa A i grupa B) dobivaju slijedeća odličja:

  1. VELIKA ZLATNA DIPLOMAza vina koja postignu od 90-100 bodova,
  2. ZLATNA DIPLOMAza vina koja postignu od 85 – 89,99 bodova,
  3. SREBRNA DIPLOMAza vina koja postignu od 80 – 84,99 bodova,
  4. BRONČANA DIPLOMAza vina koja postignu od 75 – 79,99 bodova,
  5. PRIZNANJE ZA SUDJELOVANJE za vina koja postignu 61 – 74,99 bodova.

Vina koja će biti ocijenjena ocjenom nižom od 61,00 bodova smatraju se odbačenim uz napomenu na ocjenjivačkom listiću i ne unose se u katalog festivala.

Diplome i priznanja biti će dodijeljena na otvorenju FESTIVALA PUŠIPEL – URBANOVO 2024., koje će se održati 17.,18. i 19. svibnja 2024. godine u Domu kulture u Štrigovi. (više www.urbanovo.hr)

Organizator dodjeljuje posebno odličje ŠAMPION KVALITETE  u kategoriji vina redovitih berbi i ŠAMPION KVALITETEu kategoriji vina predikatnih berbi, za svaku od grupa. U slučaju prijavljenih više od 8 uzoraka za pjenušava, ružičasta i crvena vina, organizator će dodijeliti odličje ŠAMPION KVALITETE u toj podgrupi.

U sklopu Međunarodnog ocjenjivanja vina održat će se i 3. nacionalno ocjenjivanje vina sorte Sauvignon. Najbolje ocjenjenom Sauvignonu organizatori dodjeljuju posebno odličje „Nagrada Franjo Lebar“ u čast jednom od doajena hrvatskog kontinentalnog vinarstva koji se nedvojbeno može zvati pionirom Sauvignona u Hrvatskoj.

 

Zahvaljujući tvrtki Horvat univerzal d.o.o. iz Varaždinu i njezinom vlasniku g. Željku Horvatu svaki proizvođač koji je poslao svoje vino na ocjenjivanje dobit će besplatnu kompletnu analizu vina FTIR metodom.

U slučaju bilo kakvih pitanja, stojimo na raspolaganju:
(ocjenjivanjevina.strigova@gmail.com ili + 385 99 505 1636)

 

ORGANIZATORI:
Općina Štrigova i Društvo vinogradara i vinara Međimurja “Hortus Croatiae”

 

Poziv – Word ili PDF

Pravilnik – Word ili PDF

Prijavnica – Word ili PDF

Korištenjem stranice urbanovo.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Pravila privatnosti