Natrag

[REZULTATI] Međunarodno ocjenjivanje vina 2023.

SLUŽBENI REZULTATI 2023.

Međunarodno ocjenjivanje vina, Štrigova 2023.

Krajem travnja u restoranu Terbotz u Železnoj Gori održano je 7. Međunarodno ocjenjivanje vina, Štrigova 2023. Organizator ocjenjivanja bila je Općina Štrigova u suorganizaciji Društva vinogradara i vinara Međimurja “Hortus Croatiae“, Štrigova. Pod predsjedavanjem dr. sc. Ivane Alpeza ocjenjivači su ocijenili 200 uzoraka koji su pristigli iz svih dijelova Republike Hrvatske te Republike Slovenije.

Šampion kvalitete u kategoriji bijelih vina redovite berbe je:
Rajnski rizling iz 2022. godine vinarije deMar iz Luke Ludbreške (Sveti Đurđ) sa osvojenih 89 bodova.

 

Šampion kvalitete u kategoriji crnih vina redovite berbe je:
Cabernet sauvignon iz 2021. godine iz vinarije „Banfi vina“ iz Gornjeg Hrašćana sa osvojenih 87 bodova.

 

Šampion kvalitete u kategoriji ružičastih vina redovite berbe je:
Crose (Cabernet sauvignon) iz 2022. godine OPG-a Dušice Siber iz Osijeka sa osvojenih 86 bodova.

 

Šampion kvalitete u kategoriji „Pušipel“ je:
Pušipel iz 2022. godine Vinske kuće Kossi iz Štrigove sa osvojenih 87 bodova.

 

Šampion kvalitete u kategoriji predikatnih vina je:
Pušipel, izborna berba prosušenih bobica iz 2018. godine, vinarije Novak iz Banfija sa osvojena 93 boda.

 

Šampion kvalitete u kategoriji pjenušavih vina je:
Pjenušac „Zlatni zvir“ sorte moslavac iz Vinogradarstva i podrumarstva Tomšić iz Železne Gore sa osvojenih 87 bodova.

 

„Nagradu Franjo Lebar“ za najbolji Sauvignon dobiva:
Sauvignon iz 2022. godine vinarije Cmrečnjak iz Svetog Urbana sa osvojenih 86 bodova.

 

  • Lijepo je svjedočiti kontinuitetu i razvoju Urbanova, ove godine 7. put. Pri tome mislim i na razinu organizacije ocjenjivanja i izložbe, brigu o svim stručnim čimbenicima osiguranja kakvoće rada, međutim, još više na razinu kakvoće. Ovogodišnje ocjenjivanje čini se okreće novu stranicu ove izložbe; do sada s najvećim brojem proizvođača, najvećim brojem sorata i istovremeno s najmanjim brojem vina bez odličja, manje od 1,3%. Organizator je u dosadašnjem radu pokazao kako ne teži povećanju ukupnog broja uzoraka pod svaku cijenu, dapače, naglasak i promocija uvijek je na kakvoći. To se definitivno odrazilo i na ponašanje proizvođača; svjesni razine kakvoće i kriterija ocjenjivanja, izgleda kako sami provode selekciju i donose na ocjenjivanje pojedinačno manje uzoraka, ali onih koje po svojem sudu doživljavaju najboljima. Iako smo imali vina različitih berbi, ipak je nešto manje od tri četvrtine vina bilo iz prethodne berbe i potrebno je posebno prokomentirati upravo ova vina. Naime, meteorološki uvjeti i oscilacije tijekom najvažnijeg razdoblja dozrijevanja grožđa prošle godine očitovala su se u raznolikosti prepoznatljivosti i odmaku od tipičnosti sortnih svojstava, boja i aroma. Pratimo to posebno u vinima aromatičnih sorata, ne lokalno, već generalno. Stoga smo vrlo zadovoljni kakvoćom pristiglih uzoraka i vina, osobito sorata tipičnih za ovo područje. – rekla je predsjednica Ocjenjivačke komisije, Ivana Alpeza te nastavila: Potreba za sve ranijim trženjem sigurno ne omogućuje vinu prirodno školovanje, ali dozrijevanje, bilo u boci, bilo u bačvi (cisterni) ipak čini svoje pa vina  postaju i aromatski ljepša i okusno harmoničnija i bogatija, što je i ovdje slučaj. Konačno, drago mi je što smo imali i značajno veći broj vina Sauvignona nego prošle godine, u utrci za posebnu nagradu “Franjo Lebar” za najbolje ocijenjeno vino ove sorte i želim kazati kako smo imali priliku probati nemali broj uistinu lijepih i raskošnih Sauvignona. Čestitam organizatoru na izvrsnoj pripremi i profesionalno odrađenom zajedničkom poslu, a svim proizvođačima čestitam na postignutim rezultatima, želim puno uspjeha na tržištu i puno zdravlja i radosti u druženju s vinom! – zaključila je Ivana Alepza.

 

Ove godine na Međunarodnom  ocjenjivanju vina sudjelovali su:

Izv. prof. dr. sc. Darko Preiner, dr. sc. Ivana Puhelek, Marijan Čižmešija, dipl. ing. agr., Nataša Puhelek Puština, dipl. ing. agr., Andreja Erjavec Jerebic, univ. dipl. inž., Jasminka Šaško, dipl. ing. agr., Željko Gregorić, dipl. ing. agr., Miroslav Matovinović, dipl. ing. agr., David Štampar, mag. ing. agr., Ivna Linke, dipl. ing. agr., Mladen Forko, dipl. ing. agr., mr.sc. Marija Koščević

Dodjela diploma i odličja šampionskim vinima biti će upriličena 12. svibnja 2023. godine (petak) na otvorenju manifestacije Urbanovo u Domu kulture u Štrigovi.

 

Rezultati:

Preuzmite Word dokument ovdje.

Preuzmite PDF dokument ovdje.

 

 

 

Korištenjem stranice urbanovo.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Pravila privatnosti