Natrag

Međunarodno ocjenjivanje vina, Štrigova 2017.

U sklopu najveće manifestacije u ovom dijelu Europe, Urbanovo, 5. i 6 svibnja 2017.  održano je “Međunarodno ocjenjivanje vina, Štrigova 2017.”  Organizator ocjenjivanja je Općina Štrigova u suorganizaciji Društva vinogradara i vinara “Hortus Croatiae”, Međimurske županije te Savjetodavne službe Čakovec.

Pod predsjedavanjem dr.sc. Ivane Alpeza dvije komisije u petak te dvije u subotu ocjenile su 191 uzorak koji je pristigao iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Očekivano najviše uzoraka stiglo je iz Hrvatske (Međimurja).

Na ocjenjivanje vina prijavili su se proizvođači vina (mirna i pjenušava vina) koji su se natjecali u dvije grupe gdje će se i dodijeliti 4 šampiona:
grupa A) vina proizvedena od sorte Moslavac (Pušipel) – Šipon – Furmint, (šampion u kategoriji predikatna vina i kategoriji vina redovite berbe)
grupa B) vina svih ostalih sorata (šampion u kategoriji predikatna vina i kategoriji vina redovite berbe)

Na osnovu postignutog broja bodova, vina iz svake grupe (grupa A i grupa B) dobila su slijedeća odličja:
VELIKA ZLATNA DIPLOMA  za vina koja postignu od 90-100 bodova,
ZLATNA DIPLOMA  za vina koja postignu od 85 – 89,99 bodova,
SREBRNA DIPLOMA  za vina koja postignu od 80 – 84,99 bodova,
BRONČANA DIPLOMA  za vina koja postignu od 75 – 79,99 bodova,
PRIZNANJE ZA SUDJELOVANJE za vina koja postignu 61 – 74,99 bodova.

Šampion u kategoriji Pušipela-Šipona-Furminta i Moslavaca je vino Pušipel, izborna berba bobica iz 2015. godine Vinogradarstva i podrumarstva Jakopić iz Železne Gore (kategorija predikatna vina), a u kategoriji vina redovite berbe  „Pušipel 2“ iz 2016. godine Dvanajščak-Kozola iz Dragoslavca.

Šampion u kategoriji vina svih ostalih sorata je Graševina, izborna berba prosušenih bobica iz 2011. godine Vinogradarstva i podrumarstva Tomšić iz Železne Gore, a u kategoriji vina redovite berbe Traminac iz 2015. godine Vinogradarstva i podrumarstva Nemec iz Štrigove.

Dodjela diploma i priznanja biti će na otvorenju festivala URBANOVO 2017., koje će se održati 19.,20. i 21. 05. 2017. godine u Sportskoj dvorani u Štrigovi.

Konačne rezultate možete pogledati preuzimanjem PDF dokumenata:
PUŠIPEL
OSTALA VINA

Moje misli uz ocjenjivanje vina – Dr. sc. Ivana Alpeza, predsjednica komisije

Korištenjem stranice urbanovo.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Pravila privatnosti