Program 2019

 Prezentacija međimurskih vinara i njihovih vina po ugostiteljskim objektima

PUB POTKOVA, Sv. Martin na Muri
19.4., 26.4., 3.5., 10.5.2019.

Podroom, Čakovec
25.4.2019.

Patrix, Čakovec
4.5.2019.

PARK’S, Čakovec
10.5.2019.

GRADSKA KAVANA, Čakovec
11.5.2019.

Hotel Castellum****, Čakovec
11.5.2019.

 

 

Ove godine u tjednu od  10.-19. svibnja kao uvertira prazniku međimurskih vina Turistička zajednica Međimurske  županije u suradnji s Društvom međimurskih vinara Hortus Croatiae i ponajboljim međimurskim restoranima organiziraju  „Urbanovo – Gurman tjedan“.  

U restoranima:
Restoran Barok
The Garden Bar & Kitchen,
Le Batat – Toplice Sveti Martin
Restoran Le Martin
Restoran Mala hiža
Restoran Mamica
Restoran Panorama
Restoran Terbotz
možete uz promotivnu cijenu od 125,00 kuna uživati u meniju koji uključuje tri slijeda (predjelo, glavno jelo, desert) i 3 degustacije vina.

Pozivamo sve gurmane da iskoriste ovu  promotivnu akciju.

 

 

1)
NJEGOVO VELIČANSTVO PUŠIPEL
Restoran Agava, Tkalčićeva 39, Zagreb
Početak u 17:00h
Ulaz: 100,00kn
Moderira Darko Lugarić, sommelier, HSK

Bliži se dvadeseto izdanje Festivala URBANOVO u Štrigovi. Prethode mu važne vinske radionice, a prva u nizu u zagrebačkom restoranu Agava. 8. svibnja, točno u 17:00h – predstavlja se PUŠIPEL, kultno vino Međimurja. Neobično bogatstvo izričaja međimurskog brand vina publika će upoznati u 6 varijacija uz nekoliko prikladnih sljedova izuzetne restoranske kuhinje. Degustaciju vodi sommelier Darko Lugarić, jedan od prvaka Hrvatskog Sommelier Kluba.

2)
VINSKA DUGA MEĐIMURJA
Vinoteka Bornstein, Kaptol 19, Zagreb
14. svibnja, početak u 19:00h
Ulaz: 170,00kn
Moderira Emil Perdec, sommelier, HSK

Prije tridesetak godina Hrvatska je znala tek za vino iz Štrigove. Danas je na hrvatskoj vinskoj sceni malo teže naći nekoga tko čak pobliže ne poznaje vina Cmrečnjak, Dvanajščak-Kozol, Jakopić, Kocijan, Novak, Štampar…. Državni i svjetski festivali međimurskim vinima već godinama redovito dodijeljuju najviša priznanja. Probrane vrhunce Vinogorja Međimurje na degustacijski stol Vinoteke Bornstein, uz nekoliko sljedova iz kuhinje Bornstein, dovodi i predstavlja glasoviti hrvatski sommelier Emil Perdec, HSK.

MOLIMO potvrdite svoj dolazak najkasnije do 11.5. na: 01 4812 361 ili
091 4 313 417

3)
U ČEMU JE MAGIJA MUŠKATA ŽUTOG?
Park Boutique Hotel, Juraja Habdelića 6, Varaždin
15. svibnja, početak u 19:00h
Ulaz: 120,00kn
Moderira Emil Perdec, sommelier, HSK

Kakva je to magija u slasti i opojnosti „slađeg” vina kojoj stoljećima ne odolijevaju žene niti muškarčine? Jeli napisana „konačna” šifra najboljeg svjetskog Muškata žutog ili se upravo piše na sjeveru Hrvatske? Jesu li pisci iz međimurskih vinograda na pravom tragu ili će se dok traje svijeta i vijeka rješavati neriješivo??? Vi samo dođite s pitanjima, odgovori su već „napisani” i povjereni vrsnom hrvatskom sommelieru Emilu Perdecu, HSK.

MOLIMO potvrdite svoj dolazak najkasnije do 13.5. na: 098 9027 290 ili
091 4 313 417

4)
RAJNSKI RIZLING IZNAD SVEGA
Restoran Le Martin, Čakovečka 1, Nedelišće
16. svibnja, početak u 19:00h
Ulaz: 120,00kn
Moderira Željko Bročilović Carlos, sommelier, HSK

Međimurje je prepoznalo prilike u pušipelu, sauvignonu, muškatu, sve više ih vidi i u pjenušcima, a jeli pri tom (ne)hotice zapostavljen chardonnay, silvanac ili npr rajnski rizling??? Rajnski rizling je neprikosnoveni bijeli kralj vinograda. Kad se ima znanje, dobar položaj i posreći godina, može li itko i išta kontra Rizlinga!? Svijet poznaje lidere regija. Ima li mjesta i prilike za Međimurje? Za reći Tko je Tko u RR svijetu i Međimurju napozvaniji je hrvatski sommelier Željko Bročilović Carlos, HSK.

MOLIMO potvrdite svoj dolazak najkasnije do 13.5. na: 098 988 9192 ili
091 4 313 417

 

 

Master class i gala večer u Toplicama Sveti Martin
17.05.2019. Toplice Sveti Martin
20.00 h Masterclass + Gala večera
Masterclass i Gala večera u Toplicama Sveti Martin sa svijetski poznatim Master sommelierom Eric Zwiebel uz pratnju najboljeg sommeliera Hrvatske Siniša Lasan kuharski dio odrađuje jedan od najboljih Chefova Slovenije Igor Jagodic nositelj titule Gault&Millau – Chef of the Year Slovenia 2019

Eric Zwiebel, Master Sommelier
Rođen je u Alsaceu u Francuskoj gdje je i započeo svoju karijeru u svijetu gastronomije i sommelierstva. Nakon iskustva u obiteljskom restoranu, postaje sommelier prestižnog restorana Le Pavillon Elysée Lenôtre u Parizu. Posljednjih 17 godina živi i radi u Londonu, kao cellar master u Summer Lodge Country House Hotelu. Master Sommelier titulu zavrijedio je 2001. godine a od tada se može pohvaliti značajnim nagradama sa raznih međunarodnih natjecanja poput Najboljeg sommeliera Ujedinjenog Kraljevstva (2004.), 3. mjesta na Europskom prvenstvu sommeliera (2006., 2008.), sudjelovanju u finalu Svjetskog prvenstva sommeliera 2007. i osvajanju 4. mjesta na Svjetskom prvenstvu 2013. godine u Tokiju. Od 2014. godine Eric Zwiebel, MS ocjenjuje na Decanterovim svjetskim nagradama kao specijalist za Alsace, Piemonte, Švicarsku, itd. Položio je i međunarodnu ASI diplomu 2018. godine s rezultatom “Najbolji od najboljih”, što je prvi put otkad se organiziraju ispiti za ovu diplomu.

Siniša Lasan
Sommelier Siniša Lasan dvostruki je prvak Hrvatske – 2017. i 2014. godine proglašen je najboljim sommelierom u državi. Siniša je nositelj Advanced Sommelier certifikata na prestižnom Court of Master Sommeliers, što je korak do Master Sommelier titule, kao i zlatnog certifikata međunarodne ASI diplome. Završio je i WSET Level 3, a 2012. godine je stekao diplomu Hrvatskog sommelier kluba.

Siniša Lasan posvetio je cijelu profesionalnu karijeru ugostiteljstvu. Radio je kao sommelier u mnogim istaknutim restoranima u Hrvatskoj, a posljednjih 5 godina radi kao glavni sommelier u restoranu Proto u Dubrovniku.

Već četvrtu godinu za redom, Siniša ima čast sudjelovati kao sudac na najvažnijem svjetskom ocjenjivanju vina Decanter World Wine Awards.

Igor Jagodic mladi je i perspektivni slovenski chef koji od 2012. godine vodi kuhinju u restoranu Strelec, jednom od najboljih u Sloveniji.
Prva iskustva stjecao je u hotelima u Ljubljani i na Bledu, u jednom trenutku u svojoj karijeri stažirao je i u danskoj Nomi, a u Strelcu je glavni chef od njegova otvaranja
Gault&Millau- Chef of the Year Slovenia 2019

 

 

Francuska vs. Međimurje – slijepo kušanje francuskih i međimurskih vina

Svjetski poznati Master sommelier Eric Zwiebel održava radionicu 18.05.2019. na Mađerkinom bregu. (jezik- Engleski)
sat:14.30 h

Okupljanje u 14.00 ispred dvorane u Štrigovi i organizirana vožnja prema Mađerkinom bregu

(u slučaju lošeg vremena kušanje se prebacuje u Terbotz)

 

 

 

Međunarodno ocjenjivanje vina će se održati 7. i 8. svibnja u kuriji Terbotz, Železna Gora 113, 40 312 Štrigova. Organizator ocjenjivanja vina je Općina Štrigova, a suorganizatori ocjenjivanja su: Društvo vinogradara i vinara Međimurja “Hortus Croatiae”, Međimurska županija i Savjetodavna služba.

Na ocjenjivanje vina mogu se prijaviti proizvođači vina (mirna i pjenušava vina) koji će se natjecati u dvije grupe:
– grupa A) vina proizvedena od sorte Moslavac (Pušipel) – Šipon – Furmint,
– grupa B) vina svih drugih sorata.

 

 

 

Petak, 17.5.2019.
12:00 – 19:00 XI. FESTIVAL PUŠIPELA – degustacije svih vina u glavnoj festivalskoj dvorani i ponuda jela u dijelu festivalskog šatora, sajam vinarske i vinogradarske opreme i ponuda OPG-ova
13:00 Svečanost otvorenja XI. Festivala Pušipela, Nastup ženske vokalne skupine iz Štrigove „Stridone“
13:30 Obilazak Festivala
14:00 Dodjela diploma s Međunarodnog ocjenjivanja vina Pušipel/Šipon/Furmint i ostalih sorata
od 19:00 Zabavni program u centru Štrigove – ŠTRIGOVA by NIGHT
od 20:00 Masterclass sa Ericom Zwiebel (Master Sommelier) i Chefom Igorom Jagodic (Master of cooking and najbolji Chef Slovenije po odabiru Gault&Millau časopisa za 2019 te Sinišom Lasan (najbolji Hrvatski sommelier i Advanced Sommelier MS), prodaja i rezervacija na broj telefona: 040 371 111 ili info@termesvetimartin.com . Cijena MasterClass večere u 5 sljedova sljubljena s međimurskim vinima, 400 kuna/osobi.

Subota, 18.5.2019.
12:00 – 19:00 XI. FESTIVAL PUŠIPELA – degustacije svih vina u glavnoj festivalskoj dvorani i ponuda jela u dijelu festivalskog šatora, sajam vinarske i vinogradarske opreme i ponuda OPG-ova
14:30
Vinska radionica na Mađerkinom bregu sa Ericom Zwiebel (Francuski Master Sommelier). Tema radionice: Francuska vina vs. Međimurska vina. Ulaznica za radionicu: 100,00 kuna. Informacije o prodaji i rezervaciji mjesta: info@urbanovo.hr ili teadvanajscak@gmail.com . Polazak na Mađerkin breg je organiziran mini autobusom, okupljanje je ispred dvorane u Štrigovi u 14:00 sati.
od 19:00 
Zabavni program u centru Štrigove – ŠTRIGOVA by NIGHT

Nedjelja, 19.5.2019.
12:00 – 19:00 XI. FESTIVAL PUŠIPELA – degustacije svih vina u glavnoj festivalskoj dvorani i ponuda jela u dijelu festivalskog šatora, sajam vinarske i vinogradarske opreme i ponuda OPG-ova
od 19:00 Zabavni program u centru Štrigove – ŠTRIGOVA by NIGHT

 
U radno vrijeme festivala u centru Štrigove sve posjetitelje očekuje bogata ugostiteljska ponuda i zabavni program.

 

 

 

Petak, 24.5.2019.
Cmrečnjak, Dvajanščak-Kozol, Hažić, Preiner, Štampar, Munđarov Breg, Solum Vinarija, Turk, Agromeđimurje – Podrum Štrigova

Subota, 25.5.2019.
Cmrečnjak, Dvajanščak-Kozol, Hažić, Munđarov Breg, Solum Vinarija, DGA Pjenušci, Vinarija Novak, Knehtl-Medenjak, Tomšić, Kerman, Kocijan, Kunčić, Horvat, Kossi

 

 

 

25.05.2019. u 19:00 sati
Sveta misa u kapelici Sv. Urban
26.05.2019. u 11:00 sati
Sveta misa u kapelici u Sv. Urban i procesija sa okrepom do obližnjeg vinograda sa kipom Sv. Urbana.
 
 
 
 

 

31.5.2019.
20:00 sati / VINSKI BAL – restoran TERBOTZ (Železna gora)

Program Vinskog bala:
Atraktivna gastro večera u četiri slijeda jela popraćena probranim međimurskim vinima.
Ceremonija otvaranja Prve boce “Pušipela” berbe 2018. uz zdravicu.

Glazba: Globus bend
Voditelj programa: Aleksandra Ličanin