Natrag

Predstavljen program manifestacije „URBANOVO 2024.“

U vinariji Kunčić u Banfiju održano je predstavljanje programa manifestacije Urbanovo 2024., manifestacije koja je postala neizostavan događaj na turističkoj karti kako Međimurja tako i Hrvatske.

Predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae Štrigova, Robert Horvat, najavio je bogat program koji će obilježiti ovogodišnje Urbanovo.

Manifestacija počinje Međunarodnim ocjenjivanjem vina koje će se održati 3. i 4. svibnja u restoranu Terbotz u Železnoj Gori. Zatim slijedi Urbanovo Gurman tjedan koji traje od 3. do 19. svibnja, tijekom kojeg će restorani uključeni u projekt nuditi hranu sljubljenu s vrhunskim vinima naših vinara.

Nakon toga, 16. svibnja u suradnji s Hrvatskim sommelier klubom održat će se radionica vina pod nazivom „Pušipel“gdje će se svi zainteresirani moći upoznati sa svijetom Pušipela kroz predikate redovite berbe, pjenušce i arhivska vina.

Središnji događaj Urbanova je Festival pušipela koji započinje u petak, 17. svibnja, u Domu kulture u Štrigovi i trajat će do nedjelje, 19. svibnja. Županija partner Festivala je Primorsko-goranska županija, koja će također predstaviti svoja vina.

Prvog dana festivala bit će dodjeljene diplome s Međunarodnog ocjenjivanja vina, a istog dana će u suradnji s Državnim arhivom u Štrigovi i Državnim arhivom iz Rijeke biti otvorena izložba pod nazivom „Povijest vinarstva na Liburniji“.

Istog dana u Termama Sveti Martin ispred puba Potkova održat će se „Wine & smile kviz“ s vinarima te poznatim blogerima i influencerima pod voditeljskom palicom stand up komičara Gorana Vugrinca.

Zanimljiv će događaj svakako biti „Cooking show by Bajzovi dvori & Tomislav Špiček“, koji će se održati drugog dana Fetsivala pušipela.

Posjetitelji će kroz tri dana moći degustirati više od 170 etiketa vrhunskih vina iz 24 vinarije Udruge Hortus Croatiae“ –  istaknuo je Horvat te dodao kako se ulaznice za Festival pušipela mogu kupiti po cijeni od 25€ preko sustava Eventim putem njihovog web shopa ili na samom ulazu u dvoranu.

Veliko hvala suorganizatoru Urbanovog, Općini Štrigova te Turističkoj zajednici Općine Štrigova. Također, zahvaljujem partnerima koji su uključeni u program ovogodišnjeg Urbanovog: Međimurskoj županiji, Turističkoj zajednici Međimurske županije, Općini Sv. Martin na Muri, Turističkoj zajednici Općine Sv. Martin na Muri, Općini Sv. Juraj na Bregu, Termama Sv. Martin, Državnom arhivu za Međimurje, Štrigova. Koristim i priliku te zahvaljujem svim sponzorima, donatorima, prijateljima Urbanovog bez kojih održavanje manifestacije u ovom obliku ne bi bilo moguće.“– završno je rekao predsjednik Horvat.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije, Rudi Grula govorio je o turističkom značaju Urbanovog za međimurski turizam.

„Neću pretjerati ako kažem da je Urbanovo među tri vodeća festivala vina u Hrvatskoj – po kvaliteti vina, programa i ljepoti kraja u kojem se održava. Svake godine raste medijski interes i interes gostiju, a da je tome uistinu tako svjedoči podatak da raspoloživih soba za vrijeme trajanja Urbanova više nema. Svi kapaciteti su bukirani!“, rekao je Rudi Grula, čestitavši organizatorima Urbanova – Udruzi vinara i vinogradara Hortus Croatiae te Općini Štrigova na angažmanu koji je urodio ovakvim rezultatima.

Urbanovo tradicionalno počinje Međunarodnim ocjenjivanjem vina o čemu je govorio načelnik Općine Štrigova, Stanislav Rebernik:

„Pred nam je osmo ocjenjivanje vina kroz koje će nas provesti naša uvažena proforica dr.sc. Ivana Alpeza. Na 14. Festivalu pušipela dodijelit će se sedam šampionskih titula u dvije skupine, među kojima se prva odnosi na moslavac, a druga na sve ostale sorte. Nastavljamo i dodjelu nagrade „Franjo Lebar“ za najbolji sauvignon, u sjećanje na pionira sauvignona u Hrvatskoj.“ – rekao je načelnik.

Najavio je i dvije novosti koje očekuju posjetitelje Festivala pušipela:

„Nedjelja će biti dan kada će obitelji moći doći na Festival sa djecom. Naime, imat ćemo animatora za djecu. A druga je Svjetska izložba karikatura s vinskom tematikom.“ – naglasio je načelnik.

Novitet je i Urbanovo vlak koji ide iz Zagreba s glavnog kolodvora do kolodvora u Čakovcu, a nakon toga posjetitelji će se voziti busevima do Štrigove.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da je Urbanovo kruna cjelogodišnjeg rada i ulaganja vinara:

Urbanovo je manifestacija koja predstavlja krunu cjelogodišnjeg rada naših vinara i vinogradara, krunu ulaganja i ubiranja plodova vlastitih žuljeva, pameti, iskustva i nasljeđa svojih predaka“ –  zaključno je naglasio župan.

 

Korištenjem stranice urbanovo.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Pravila privatnosti