Natrag

Ove nedjelje proštenje i blagoslov vinograda u Svetom Urbanu

Proštenje svetog Urbana, nebeskog patrona i čuvara štrigovskih vinograda, tradicionalno okuplja brojne vjernike i ljubitelje vinogradarstva koji zajednički slave i mole za blagoslov svojih vinograda.

Ove godine, proštenje svetog Urbana u Sv. Urbanu proslavit će se u nedjelju, 26. svibnja, svetom misom u 11 sati. Nakon mise slijedi procesija s kipom sv. Urbana i blagoslov vinograda.

Ovaj blagoslov je važan trenutak za sve vinogradare i njihove obitelji jer se zajedničkom molitvom zaziva Božji blagoslov za uspješnu i plodnu vinogradarsku godinu. Svetu misu i blagoslov predvodi vlč.dr.sc. Đurica Pardon, župnik u Čepinu.

Legenda o sv. Urbanu kaže da je biskup Urban htio obratiti jedno selo u okolici Langersa u Francuskoj, ali su pogani iz toga sela odlučili Urbana ubiti. On je sa sebe skinuo biskupsku odjeću te se obukao u vinogradara i sakrio u vinogradu. Vinogradari su ga pronašli te ga sakrili u vinski podrum i time mu spasili život. Urban se zato zavjetovao da će moliti za njihove vinograde i za njihov rad da ih Bog sačuva od tuče, leda i lošega vremena. Sveti Urban u današnje vrijeme slavi se u vinorodnim krajevima kao zaštitnik grožđa, vina, vinogradara, vinara, vinograda, bačvi i bačvara te mnogih naselja, župa, crkvi i kapela diljem Europe i svijeta. Sveti Urban u župi Štrigova najistočniji je europski toponim ovoga sveca.

Pozivamo sve vjernike da se pridruže ovoj svečanoj proslavi i zajedničkoj molitvi za blagoslov vinograda i vinogradara.

 

Korištenjem stranice urbanovo.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Pravila privatnosti