Natrag

Predstavljanje programa manifestacije Urbanovo

U vinoteci Vinarije Knechtl – Medenjak u Sv. Urbanu, 24. travnja održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program ovogodišnje manifestacije Urbanovo. Program ovogodišnje manifestacije Urbanovo predstavili su Robert Horvat, predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja “Hortus Croatiae” Štrigova, Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije, Jurica Cesar, ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje, Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova te Matija Posavec, župan Međimurske županije.

O ovogodišnjem konceptu i programu manifestacije govorio je predsjednik Društva vinogradara i vinara „Hortus Croatiae“ Robert Horvat.

  • Ovogodišnje Urbanovo započinje Međunarodnim ocjenjivanjem vina u restoranu Terbotz u Železnoj Gori krajem ovog mjeseca, 28. i 29. Nakon ocjenjivanja vina slijedi nam Urbanovo gurman tjedan tijekom kojeg će restorani uključeni u projekt nuditi hranu sljubljenu sa različitim vrhunskim vinima naših vinara. Znanje o vinima provjeravat će se na Vinskim kvizovima u Hotelu Panorama u Prelogu te u Bistrou Beška u Čakovcu. U petak 12. svibnja započinje središnji događaj ovogodišnjeg Urbanova, Festival pušipela u Domu kulture u Štrigovi koji će trajati do nedjelje. Ponuda Festivala su vinske degustacije kao i gastro ponude raznih OPG-ova. Ove godine županija partner nam je Šibensko – Kninska, također će biti prezentacija njihovih vina. Prvog dana Festivala pušipela, u petak, bit će dodijeljene diplome s ocjenjivanja, a posebno naglašavamo Nagradu Franjo Lebar, osmišljenu prošle godine kao uspomenu i počast našem preminulom vinaru, za najbolje vino sorte sauvignon. Također u suradnji s Državnim arhivom za Međimurje u Štrigovi će biti otvorena izložba „Vino na granici, vino na meji.“ U subotu, nakon Festivala, u Termama Sv. Martin će se održati kuharski show poznatih osoba i vinara koji je prošle godine polučio veliki uspjeh i mnogo posjetitelja. Show će se održati u 20 sati ispred PUB-a Potkova. Treći dan Festivala, nedjelja započinje Urbanovo Wine ranom, a nastavit će se u Domu kulture na završnim degustacijama. Posjetitelji će kroz tri dana moći degustirati više od 170 etiketa vrhunskih vina poteklih iz 24 vinarije članova Hortus Croatiae. Festival će biti otvoren svaki dan od 12:00 do 19:00 sati.

 

  • Otvoreni podrumi održat će se u petak 19. svibnja i u subotu 20. svibnja, a svoje podrume za posjetitelje otvaraju vinarije Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Hažić, Horvat, Kerman, Kocijan, Kojter, Kossi, Kunčić, Medenjak, Munđarov breg, Novak, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar i Vuković. Nakon svih tih događaja, ovogodišnje Urbanovo završit će svetom misom i blagoslovom vinograda, u nedjelju 28.5. Ulaznice će se moći kupiti po 20€ preko sustava EVENTIM, preko web shopa ili na samom ulazu u dvoranu. Nakon zatvaranja festivala, ove godine će biti omogućeno druženje ispred Doma kulture. – najavio je

Načelnik Općine Štrigova osvrnuo se na 7. po redu Međunarodno ocjenjivanje vina koje će se održati 28. i 29. travnja u kuriji Terbotz.

  • Na ocjenjivanje vina pristiglo je 205 vrsnih uzoraka iz Hrvatske i Slovenije odnosno 22 različite sorte vina. Raduje me što se ocjenjivanje vina održava po 7. put u našoj općini, a još više me raduje što nam svake godine dolazi sve više novih proizvođača i time dokazuju kvalitetu i ozbiljnost našeg ocjenjivanja vina, ove godine prijavljeno je 58 proizvođača vina. U sklopu Međunarodnog ocjenjivanja vina najbolje ocjenjenom Sauvignonu i ove će se godine dodijeliti posebno odličje „NAGRADA FRANJO LEBAR“ u čast jednom od doajena hrvatskog kontinentalnog vinarstva koji se nedvojbeno može zvati pionirom Sauvignona u Hrvatskoj – istaknuo je Stanislav Rebernik te dodao: Po sedmi put pod predsjedanjem dr. sc.Ivane Alpeza ocjenjivači će ocjenjivati uzorke koji će se natjecati u dvije grupe gdje će se i dodijeliti 4 šampiona. Šampiona kvalitete dodjeljujemo u grupi „A“ vina sorte pušipel odnosno moslavac, furmint, šipon i to šampiona kvalitete za vina redovite berbe te šampiona kvalitete dodjeljujemo u grupi „B“ – vina ostalih sorti za vina redovitih berbi. Pošto je prijavljeno više od 10 uzoraka crnih vina dodijeliti ćemo šampiona kvalitete i za crna odnosno vina te za pjenušava vina kojih je ove godine prijavljeno rekordnih 11. Očekivano najviše pristiglih uzoraka je sorte Sauvignon bijeli (35) te Pušipel, moslavac, šipon (28). Uz bok Sauvignonu i Pušipelu su Muškat žuti (23), Rajnski rizling (19), Graševina (18).  Kao i prošle godine svaki proizvođač vina dobit će uz diplomu i kompletnu ANALIZU vina koju je besplatno napravio Horvat Željko – tvrtka HORVAT UNIVERZAL d.o.o. iz Varaždina, kojemu najiskrenije zahvaljujemo na pomoći. – istaknuo je štrigovski načelnik.

U Međimurskoj županiji posebno su ponosni na vinare i organizaciju manifestacije Urbanovo.

  • Ovo je vinska regija budućnosti i možemo biti ponosni na to. Želimo privući čim više ljudi da probaju kvalitetna vina koja imaju toliko Decanter nagrada – kazao je Matija Posavec te nastavio: Svi smo okupljeni oko jednog cilja – promocije međimurskih vina i gastronomije, turizma i gospodarstva te prirodnih ljepota. Pozivam naše građane, kao i posjetitelje iz drugih dijelova Hrvatske, ali i Europe da posjete ovo prvo Urbanovo bez granica, da budu dio naše priče o poštovanju prema vinu i prema radu i znanju kojima je stvoreno“, naglasio je župan Međimurske županijeMatija Posavec, dodavši da je ove godine partner Urbanova Šibensko-kninska županija čiji nam predstavnici dolaze u uzvratni susret, s obzirom da se Međimurska županija svojim OPG-im i etnoblagom predstavlja u Skradinu na velikom Sajmu agroturizma narednoga vikenda.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije, Rudi Grula pozvao je na Urbanovo odnosno Festival pušipela koje nudi najbolja vina vinogradara i vinara Međimurja kao i najkvalitetnije proizvode lokalnih OPG-ova, a također je i mjesto susreta renomiranih proizvođača vina i vinarske opreme, poljoprivrednih proizvođača te poduzetnika.

Konferenciji je prisustvovao i Jurica Cesar, ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje koji je odgovoran za izložbu „Vino na granici, vino na meji“.

  • Ovo nije prvi puta da Državni arhiv sa svojim kulturnim programima sudjeluje u manifestaciji Urbanovo. Ove godine u sklopu manifestacije otvaramo izložbu koja je rezultat trogodišnjeg projekta kojeg smo provodili u suradnji sa slovenskim arhivima. Riječ je o izložbi koja na bazi jedne slovenske pjesme, svo gradivo koje čuvamo, a tiče se vina i vinogradarstva, uživanja u vinu, vinske kulture, predstavljamo kroz izložbu koja će biti otvorena 12. svibnja, nakon samog otvaranja Festivala Pušipela. – rekao je ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje.

Na kraju konferencije okupljenima se obratio predsjednik Udruge Robert Horvat: – Želim zahvaliti svima i svakome uključenom u Urbanovo. Novi sam predsjednik Udruge Hortus Croatie i preda mnom je dug put, ali se trudim davati najbolje od sebe. Smatram da je bavljenje bilo kojim odnosno bilo kakvim poslom zapravo konstantni proces učenja i nadograđivanja, usavršavanja u tom poslu. Moja je želja da svi zajedno radimo na zajedništvu vinara i vinogradara, međusobnom pomaganju i podupiranju. Poslužit ću se vinarskim rječnikom: kao što vinska loza ne može dati vrhusko vino bez da se zadovolje svi uvjeti njezinog razvoja, tako ni naša Udruga ne može prosperirati ako se ne uključe svi njezini članovi. Savezništvo i međusobno uvažavanje dovest će nas do svakog našeg cilja, a to je stvaranje vrhunskih vina prepoznatljivih na svjetskoj vinskoj karti. – zaključio je Robert Horvat.

Korištenjem stranice urbanovo.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Pravila privatnosti