Natrag

Predstavljena čaša za Pušipel

Da bi se kušalo vino, ispitalo boju, bistrinu, odredio miris, tekstura, punoća, najvažnija je – pravilno izabrana čaša. S tom se mišlju krenulo u izradu jedinstvene čaše za sortu pušipel koja je bila predstavljena 12. prosinca ove godine u budućem centru Pušipela – Domu kulture i turizma u Štrigovi. Na predstavljanju čaše govorio je predsjednik Društva „Hortus Croatiae“ David Štampar koji je podsjetio okupljene na početak uzgoja Pušipela kao i da ta vinska sorta povezuje tri države: Mađarsku, Sloveniju i Hrvatsku jer se intenzivno uzgaja na lokacijama bliskim međimurskom vinogorju. Načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik čestitao je vinarima i vinogradarima okupljenima pod zajedničkom nazivnikom Društvo Hortus Croatie na njegovanju i promicanju svojstvene vrste za ovo podneblje te im zahvalio za promociju pušipela kako kod nas, tako i u vanjskom svijetu.

Predstavljanju čaše nazočili su i Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije,  te Tomislav Tuđen predstavnik tvrtke Mohor d.o.o. za distribuciju čaša i vina. Grula  se osvrnuo na nagrade Decanter odnosno njihov broj koji je ove godine stigao u Međimurje, a Tuđen je naglasio da oblik čaše utječe na vino koje pijemo i da su sve veće države – proizvođači vina to odavno shvatile i iskoristile za isticanje dobrih strana vina te možda i sakrivanje odnosno prikrivanje nedostataka.

Na kraju je govorio župan Međimurske županije, Matija Posavec: godina koja je iza nas bila je iznimno uspješna za naše vinare i po kvaliteti i po nagradama – 25 Decantera, a najavio je i “Operativni plan razvoja međimurske vinske ceste za razdoblje 2022. – 2027.”, kojim će se vinarima i vinogradarima dignuti vrijednost te će cijela regija postati turistički primamljiva strancima, a vinski turizam će se dignuti na nivo koji zaslužuje.

 

Korištenjem stranice urbanovo.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Pravila privatnosti