Natrag

Predstavljanje programa Urbanovo 2022.

URBANOVO 2022.

(predstavljanje programa)

U vinoteci Vinarije Cmrečnjak 27. svibnja 2022. održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program manifestacije Urbanovo 2022.

Program ovogodišnje manifestacije Urbanovo predstavili su David Štampar, predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja “Hortus Croatiae” Štrigova, Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova, Matija Posavec, župan Međimurske županije i predsjednik Organizacijskog odbora Urbanovog, Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije te Zoran Turk, povjesničar.

O ovogodišnjem konceptu i programu manifestacije govorio je predsjednik Društva vinogradara i vinara „Hortus Croatiae“ David Štampar.

  • Sve počinje Međunarodnim ocjenjivanjem vina u kuriji Terbotz u Železnoj Gori 3. i 4. svibnja. Od 6. do 15. svibnja imat ćemo Urbanovo gurman tjedan. U tu priču uključeni su restorani, nudit će hranu u sljedovima s vinom. Sam Festival pušipela održat će se u Domu kulture u Štrigovi od 13. do 15. svibnja, svakim danom od 12 do 19 sati. Čekaju vas degustacije vina naših vinara, ponuda jela i predstavljanje naših OPG-ova. U petak će biti dodijeljene diplome s ocjenjivanja, a naročito ističemo novu Nagradu Franjo Lebar za najbolji Sauvignon. U subotu, prije festivala, imamo Pjenušavi doručak na Mađerkinom bregu, samo ime sve govori. Navečer pak slijedi Wine & gastro urban night show ispred puba Potkova. U nedjelju se čak trči, od Hažića do Mađerke i natrag uz stajanje kod vinarija Cmrečnjak, Horvat i Kocijan. Otvoreni podrumi slijede 20. i 21. svibnja, Vinski bal 27. svibnja, misa na dan sv. Urbana 25. svibnja te još jedna misa s procesijom u Svetom Urbanu 29. svibnja – najavio je David Štampar.

Načelnik Općine Štrigova osvrnuo se na 6. po redu Međunarodno ocjenjivanje vina koje će se održati 3. i 4. svibnja u kuriji Terbotz.

  • Na ocjenjivanje vina pristiglo je impozantnih 217 vrsnih uzoraka iz Hrvatske i Slovenije. Očekivano najviše pristiglih uzoraka je sorte Sauvignon bijeli (42) te Pušipel, moslavac, šipon (34). Uz bok Sauvignonu i Pušipelu su Rajnski rizling (27), Muškat žuti (26), Graševina (25). Na ocjenjivanje vina pristiglo je 18 različitih sorti vina. Raduje me što se ocjenjivanje vina održava po 6. put u našoj općini, a još više me raduje što nam svake godine dolazi sve više novih proizvođača i time dokazuju kvalitetu i ozbiljnost našeg ocjenjivanja vina. U sklopu Međunarodnog ocjenjivanja vina najbolje ocjenjenom Sauvignonu po prvi puta će se dodijeliti posebno odličje „NAGRADA FRANJO LEBAR“ u čast jednom od doajena hrvatskog kontinentalnog vinarstva koji se nedvojbeno može zvati pionirom Sauvignona u Hrvatskoj – istaknuo je Stanislav Rebernik.

U Međimurskoj županiji posebno su ponosni na vinare i organizaciju manifestacije Urbanovo.

  • Ovo je vinska regija budućnosti i možemo biti ponosni na to. Želimo privući čim više ljudi da probaju kvalitetna vina koja imaju toliko Decanter nagrada – kazao je Matija Posavec.

Urbanovo je jedna od najznačajnijih manifestacija ne samo u Međimurju nego i mnogo šire. Direktor Turističke zajednice Međimurske županije, Rudi Grula sve je pozvao na najnagrađivaniju vinsku cestu na svijetu.

Osim samog predstavljanja programa, povjesničar Zoran Turk kratko je prezentirao svoje istraživanje o imenu Pušipela i povijesti vinogradarstva i vinarstva u štrigovskom kraju pod nazivom: “Ja sam si tak pomogel, ka sam zmeš pošipela sadil; on najbolše vino na svetu da.”

 

Nakon dvadeset godina održavanja Urbanovog, s punim pravom možemo reći kako je Urbanovo turistički brend poznat i prepoznat diljem Europe, a brojni vinoljupci s nestrpljenjem iščekuju svibanj i početak manifestacije Urbanovo.

 

 

Korištenjem stranice urbanovo.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Pravila privatnosti