Natrag

Ocjenjivanje vina – REZULTATI

Međimurska vina osvojila 4 šampiona kvalitete

Početkom tjedna u kuriji Terbotz u Železnoj Gori održano je 5. Međunarodno ocjenjivanje vina, Štrigova 2021. Organizator ocjenjivanja bila je Općina Štrigova u suorganizaciji Društva vinogradara i vinara Međimurja “Hortus Croatiae“, Štrigova, Međimurske županije te Ministarstva poljoprivrede; Uprave za stručnu podršku razvojupoljoprivrede i ribarstva. Pod predsjedavanjem dr. sc. Ivane Alpeza ocjenjivači su ocjenjivali uzorke koji su se natjecali u dvije grupe: u grupi „A“ vina sorte pušipel i u grupi „B“ – bijela i crvena vina ostalih sorti. Pred ocjenjivačima je bio zahtjevan zadatak, odabrati najbolje od najboljeg od 165 uzoraka koji su pristigli na ocjenjivanje iz Hrvatske i Slovenije. Po prvi puta svaki proizvođač dobit će uz diplomu i kompletnu ANALIZU vina FTIR metodom koju je besplatno napravio Horvat Željko i tvrtka HORVAT UNIVERZAL d.o.o. iz Varaždina, kojemu organizatori najiskrenije zahvaljuju.

 

Šampion kvalitete u kategoriji vina redovite berbe – pušipel je:

Pušipel classic iz 2020. godine, Vinogradarstva i podrumarstva Cmrečnjak iz Sv. Urbana sa osvojenim 91 bodom.

 

Šampion kvalitete u kategoriji vina predikatne berbe – pušipel je:

Pušipel prestige iz 2019. godine Vina DK Dvanajščak – Kozol iz Dragoslavca sa osvojenih 86 bodova.

 

Šampion kvalitete u kategoriji predikatnih vina (ostale sorte) je:

Laški rizling, ledena berba iz 2007. godine Vina Krampač iz Koprive, (R. Slovenija) sa osvojena 93 boda. Ovo vino je ujedno i najbolje ocijenjeno vina izložbe.

 

Šampion kvalitete u kategoriji crnih vina redovite berbe je:

Mješavina crnih sorata iz 2015. godine Vinogradarstva i podrumarstva Branimira Jakopića iz Železne Gore sa osvojena 92 boda.

 

Šampion kvalitete u kategoriji bijelih vina redovite berbe je:

Rajnski rizling iz 2020. godine deMar vina iz Svetog Đurđa sa osvojena 92 boda.

 

Šampion kvalitete u kategoriji pjenušavih vina je:

Pjenušac „Polaris“ sorte pušipel iz 2017. godine Vinogradarstva i podrumarstva Cmrečnjak iz Sv. Urbana sa osvojena 92 boda.

I ove godine su vina ocjenjivali vrsni ocjenjivači: doc. dr. sc. Darko Preiner, dr. sc. Mirela Osrečak, dr. sc. Ivana Puhelek, prof. dr. sc. Marko Karoglan, Goran Marmilić, dipl. ing. agr., Marijan Čižmešija, dipl. ing. agr. Miroslav Matovinovićdipl. ing. agr., Nataša Puhelek Puština, dipl. ing. agr., Ivna Linke, dip. ing. agr., Andreja Brglez, univ. dipl. inž.

 

Tabllice:

Bijela i crna vina – PDF

Pjenušava vina – PDF

Pušipel – PDF

 

Napomenimo još da će dodjela diploma i odličja biti upriličena 14. svibnja 2021. godine (petak) u 15:00 sati u Domu kulture u Štrigovi na prigodnoj svečanosti.

 

Za kraj prenosimo u cijelosti osvrt predsjednice ocjenjivačke komisije dr. sc. Ivane Alpeza:

  • Unatoč trajanju posebnih okolnosti i potrebi poštivanja epidemioloških mjera, organizator je prkoseći liniji manjeg otpora izabrao reći Da ovogodišnjem ocjenjivanju vina. Manifestacije neće biti kakvu ju poznajemo, ali vina su tu. Sada kada je posao ocjenjivanja iza nas, zadovoljni su svi. S velikim odazivom i brojem uzoraka (165) proizvođači su jasno pokazali svoj stav. U dva dana dvanaest je enologa vrlo angažirano provelo vrijeme s uzorcima tipičnog međimurskog duha i tijela, ali i šire. S velikim grupama sortno složenih vina, s lijepim brojem Pušipela, s vinima Sauvignona i Muškata žutih, bilo je zahtjevno, ali izvrsno organizirano i u profesionalnoj atmosferi odrađeno. Loših vina bilo je zaista malo i to su bile čiste tipično prepoznatljive mane, kako bismo u struci kazali, školski prepoznatljive.
    Opći dojam: Za pamćenje!!!Nametnulo mi se razmišljanje koliko je emocionalnost dobra i kako utječe na formiranje osobnosti? Je li ovo vrijeme usporenog ritma dopustilo vinu da u miru razvija svoju osobnost, da pokaže svoju emocionalnost jer na ovom smo ocjenjivanju imali priliku probati puno lijepih, čistih, zaokruženh vina. Iako možda Sauvignoni i druge aromatične sorte nisu u vinu bogate aromom kao nekih prijašnjih godina, ipak su pokazale lepršavu zaokruženost i privlačnost. Posebnu pohvalu zaslužuju proizvođači ovogodišnjih Pušipela, u svakoj varijanti su pokazali da znaju i mogu proizvesti puna i privlačna vina kojima ni arome ne manjka, iako sorta nije s reklame za mirise. Nadajmo se samo da će uskoro pronaći put do potrošača i otvoriti vrata slijedećoj berbi.–rekla je dr. sc. Ivana Alpeza

Korištenjem stranice urbanovo.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Pravila privatnosti