Natrag

Ocjenjivanje vina – dodjela odličja

Održana svečana dodjela odličja sa Međunarodnog ocjenjivanja vina, Štrigova 2021.

Ove se godine, zbog epidemioloških prilika i mjera, Urbanovo održava u skromnijem obliku. Festival vina koji je bio planiran otkazan je i pomaknut za neka nova vremena no ipak organizatori su hrabro odlučili održati 5. Međunarodno ocjenjivanje vina Štrigova 2021. na koje je pristiglo zavidnih 165 uzoraka vina. Vina su se ocjenjivala 3. i 4. svibnja u restoranu Terbotz u Železnoj Gori u organizaciji Općine Štrigova uz potporu Društva vinogradara i vinara Međimurja “Hortus Croatiae“, Međimurske županije te Ministarstva poljoprivrede Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. Po prvi puta svaki proizvođač, uz diplomu, dobio i kompletnu analizu vina koju je sponzorirao Horvat Željko, vlasnik tvrtke Horvat univerzal iz Varaždina.

U petak, 14. svibnja u Domu kulture u Štrigovi upriličena je dodjela zlatnih i šampionskih odličja nagrađenim vinima odnosno vinarima. Odličja su dodjeljivali štrigovski načelnik Stanislav Rebernik, međimurski župan Matija Posavec te predsjednica ocjenjivačke komisije, doktorica znanosti Ivana Alpeza.

Na početku dodjele, općinski načelnik Stanislav Rebernik pozdravio je sve prisutne u novom Domu kulture u Štrigovi koji će uskoro, kad se situacija smiri, postati Svjetski centar pušipela. Zadovoljan brojem uzoraka te kvalitetom vina koja su pristigla na ocjenjivanje, izrazio je nadu u daljnje obrazovanje i usavršavanje vinograda i vinara te nove tehnologije i modernizaciju u proizvodnji vina.
Nagrađenim se vinarima obratio i međimurski župan, Matija Posavec: “odlika naših vinara je što, ne samo da proizvode vrhunska vina, rastu u smislu ulaganja u kušaonice i smještajne kapacitete kako bi svojim gostima omogućili uživanje u odličnoj kapljici, domaćim specijalitetima i svemu onome što nudi Međimurska vinska cesta.“

Čestitke je uputila i predsjednica ocjenjivačke komisije, dr. sc. Ivana Alpeza rekavši da je od svih uzoraka odbačeno samo njih 5 posto i to ne zbog velikih nedostataka nego zbog malih pogrešaka u proizvodnji odnosno nastajanju tih vina koja se uz stručnu pomoć i osobnu angažiranost vrlo lako mogu ispraviti te će i ta vina uskoro stati uz bok nagrađenima.

David Štampar, predsjednik Udruge „Hortus Croatie“ predstavio je program ovogodišnjih otvorenih podruma koji će se, uz epidemiološke mjere, održavati od 3. do 6. lipnja.

Na dodjeli odličja zapjevala je Ženska vokalna skupina „Stridonne“.

 

Korištenjem stranice urbanovo.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Pravila privatnosti